Kategori

6 tips for en lusfri barnehage og skole

For å sikre en lusfri høst oppfordrer Folkehelseinstituttet alle skoler og barnehager til å arrangere kampanje mot hodelus i uke 35. Her får du 6 gode tips til hvordan barnehagen og skolen kan bli lusfri.

1. Lær deg å se etter tegn etter lus

Jo tidligere man finner ut at det er lus, jo bedre. Da rekker ikke lusa å formere seg i så stort omfang, og de får ikke lagt like mange egg.

I noen tilfeller er det enkelt å vite om et barn har lus, siden det ofte klør veldig. Andre ganger er det vanskeligere å være helt sikker. Siden lusa er 2 – 4 mm lange, er det ikke spesielt enkle å oppdage, men med et forstørrelsesglass blir de grågule små dyrene lettere å få øye på.

Man kan også se etter hvite egg som sitter fast på hårstråene, ofte ved hodebunnen. Eggene kan forveksles med flass, men de sitter fast på håret opptil flere cm fra hodebunnen. Eggene lar seg ikke vaske eller børste bort. Egg som sitter 1-1,5 cm fra hodebunnen er som regel døde eller klekket.

Lus trives best i nakken og ved ørene. Det er der det ofte klør som mest. I de fleste tilfeller er det bare noen få lus til stede, og de kan være vanskelige å finne. Les mer på Utdanningsnytt.no

6_raad

Her får du 6 tips til hvordan skolen og barnehagen kan bli lusfri. Bildet viser hodelus på lusekam. Foto: © Jan Djenner / Samfoto

Tilbake til oppføringen